vineri, 20 mai 2011

Flexisecuritatea

 Se discută despre modificarea noului cod al muncii şi introducerea unui nou concept: flexisecuritatea.  
 Probabil, o mare parte dintre noi, nici nu am auzit până acum de acest termen. În cadrul acestui articol, vom încerca să răspundem la câteva dintre întrebările generale: Ce este flexicuritatea? Este utilă? - şi dacă da, pentru cine? Cum putem să o folosim şi care sunt beneficiile? 
  
 Flexibilizarea relaţiilor de muncă este o condiţie absolut necesară, pe fondul asigurării în  continuare a securităţii sociale, fapt ce a impus un nou concept, de "flexicurity”, care are în vedere o manieră inovatoare şi eficientă de flexibilitate şi securitate socială în acelaşi timp. 
  
 Pentru a înţelege mai bine acest concept, vom începe prin a analiza cuvântul "felxisecuritate" - flexi şi securitate. Flexi este o prescurtare a noţiunii de flexiwork: flexibilizare modalităţilor de lucru prin: programe de lucru part-time, job-share, flexitime, telemunca, contractul de muncă flexibil (muncă pe proiect), on-call (muncă intermitentă). Dacă nu sunteţi familiari cu aceste concepte, vă invităm să citiţi câteva articole de pe blogul Flexiwork sau de pe site. Securitatea se referă la securitatea pe piaţa muncii, şi anume la dezvoltarea competenţelor sau accesul la competenţele care permit progresul în viaţa profesională şi la sprijinul în  
 găsirea unui nou loc de muncă, şi nu numai.  

 În concluzie, flexisecuritatea se poate defini ca fiind o strategie integrată de consolidare simultană a flexibilităţii şi securităţii pe piaţa forţei de muncă. 
  
  
 Vă întrebaţi acum, oare este utilă? De ce ar trebui să adoptăm flexisecuritatea? 
  
 Pentru a determina cât de utilă este, pentru fiecare dintre noi, să ne gândim puţin la beneficiile pe care le oferă.  
 Comisia Europeană cât şi statele membre UE, au ajuns la concluzia că pentru a pune în practică flexisecuritatea este nevoie de aplicarea a doar patru componente politice: 
 1. Prevederi contractuale flexibile şi sigure printr-o legislaţie a muncii, contracte colective şi organizare a muncii moderne;  
 2. Strategii cuprinzătoare de învăţare pe tot parcursul vieţii  pentru a  asigura adaptabilitatea  şi capacitatea de inserţie profesională a  lucrătorilor, în special a categoriilor celor mai vulnerabile;  
 3. Politici din domeniul pieţei forţei de muncă active şi eficiente care ajută oamenii să facă faţă schimbărilor rapide, ajută la reducerea perioadelor de şomaj şi înlesnesc tranziţiile către noi locuri de muncă;  
 4. Sisteme moderne de asigurare socială care asigură sprijin financiar corespunzător, încurajează ocuparea forţei de muncă şi înlesnesc mobilitatea pe piaţa forţei de muncă. 

Modelul Romanesc al flexisecuritatii:
Creşterea ocupării şi reducerea şomajului de lungă durată prin:
-reducerea rigidităţii legislaţiei privind protecţia ocupării, cu precădere a componentei privind ocuparea temporară
-creşterea mobilităţii geografice şi ocupaţionale ascendente;
-creşterea flexibilităţii interne
- noi forme de organizare a muncii

Dezvoltarea securităţii prin:
- Cresterea garantiilor de securitate socială
-Politici de activizare pentru grupurile dezavantajate, marginale
-Dezvoltarea unei instruiri  profesionale eficace şi echitabile

Reducerea segmentării pe piaţa forţei de muncă prin:
-Reducerea muncii la negru
-Oportunităţi de pregătire profesională pt toţi lucrătorii (pt cei cu competenţe scăzute, vârstnici, etc)
-Buna funcţionare a sistemului de taxe;

 Beneficiile sunt nenumărate, pentru ambele părţi: angajaţi cât şi angajatori. Depinde numai de noi în ce procent vrem să ni le însuşim! 


Motto: " Că să schimbăm acum  întâia oară 
 Sapa-n condei şi brazda-n călimară "
                               Tudor Arghezi - Testament
    



Surse articol: sursa 1 , sursa 2, sursa 3, sursa 4

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Distribuie informatia

Twitter Facebook