sâmbătă, 4 iunie 2011

Finanţări nerambursabile - fonduri europene

Cum finanţăm o afacere din fonduri europene?

Cele mai des auzite cuvinte în rândul atreprenorilor sunt acum “fonduri europene”. Dar ce sunt totuşi aceste fonduri, cine le poate accesa şi avantejele/dezavantajele utilizării acestora, nu prea sunt clare pentru toată lumea. În cadrul acestui articol, o să încercam să aducem puţină lumină şi să simplificăm acest proces de finanţare.


Ce sunt fondurile europene? 

Aici aş putea începe o întreagă poveste despre obiectivele politicii de coeziune, însă nu cred că ajută pe nimeni şi deja ar începe să fie plictisitor.

Ceea ce trebuie să ştiţi este că aceste fonduri sunt primite de la Uniunea Europeană pentru a sprijini dezvoltarea unor activităţi din diverse sectoare. Cu ajutorul acestora, sunt finanţate proiecte în domeniul public şi privat, dar valoarea acestor proiecte nu este finanţată integral, ci în diferite proporţii, care variază în funcţie proiect. În general, cota maximă de finanţare este de 60-70% din totalul valorii proiectului - restul este contribuţia proprie.

Proiectele se încadrează în Programe Operaţionale - există mai multe PO-uri, clasificate pe domenii, despre care vom discuta puţin mai târziu.

Pentru a derula un astfel de proiect trebuie să aveţi în vedere contribuţia proprie, cât şi faptul că fondurile pe care intenţionaţi să le accesaţi nu o să vi se înmâneze pur şi simplu la începutul implementării proiectului. Mecanismul care stă la baza acestor fonduri este decontarea. Trebuie, mai întâi, să cheltuiţi bani pentru a lua bani. Decontarea sumelor cheltuite se face într-un interval de timp, de la 30 la 90 de zile, în cel mai fericit caz. Există posibilitatea ca activitatea pentru care cereţi rambursarea banilor să nu fieconsiderata în regulă, iar în acest caz se vor cere clarificări - rambursarea poate întârzia până chiar şi la 9 luni de zile.

Acordarea unor prefinantari (cererea în avans a finanţării) 35-50% din valoarea totală nerambursabilă a proiectului este o altă abordare. O entitate privată, companie privată, trebuie să prezinte o scrisoare de garanţie bacara de returnare a avansului respectiv, care duce la costuri şi existenţa unor garanţii pentru eliberarea scrisorii. Foarte important - planificarea activităţii proiectului şi a cash - flowlui.

Ca şi beneficiar privat, se respectă criterii minime de transparentă, în ceea ce priveşte achiziţia de echipamente - publicarea anunţurilor pe anumite siteuri specializate, principii de cerere a minim 3 oferte de la furnizori diferiţi, anunţ ziare etc. De la semnarea contractului de finanţare până la achiziţii, este nevoie de o perioadă de 1-3 luni de zile.

Pentru a putea beneficia de fonduri, trebiue să aveţi în vedere criteriile de eligibilitate. Acestea sunt anumite “reguli” pe care persoana care solicită fonduri (beneficiarul) trebuie să le întocmească pentru a le putea accesa. Printre condiţiile generale de eligibilitate se numără:
- Lipsa datoriilor către bugetul de stat şi bugetul local
- Profit contabil şi/sau din exploatare pe ultimul an fiscal, pentru societatile comerciale.

În funcţie de programele accesate, pot să apăra şi alte condiţii legate de statutul juridic sau situaţia economico-financiară. Pentru a le afla, trebuie să consultaţi Ghidul solicitantului - ghid care apare pentru fiecare program operaţional, şi sunt specificate condiţiile de eligibilitate ale beneficiarilor.

Să discutăm acum puţin despre tipurile de beneficiari. Aceştia pot să fie:
- Persoană juridică, conform legii societăţilor comerciale SRL SA SNC şi PFA- pentru valori mici
- Zona POS DRU (progam operaţional) - asociaţii, fundaţii, sindicate, patronate

În România, aceste fonduri sunt gestionate de mai multe Autorităţi de Management, pe diferite programe sectoriale. Fondurile au o componentă europeană şi o componentă guvernamentală, iar proiectele se acordă în baza unor sesiuni de proiecte, pe baza unei competiţii, pe nişte criterii anunţate din timp.

Ca să fie mai clar, o să explic altfel: proiectul dumneavoastră, odată scris, se va depune la Autoritatea de Management a Programului Operaţional din care face parte, atunci cand vor fi deschise sesiunile. În urma analizei acestuia, se vor acorda puncte pentru fiecare activitate propusă de dumneavoastră în cadrul proiectului. Această evaluare se face pentru fiecare dosar în parte, iar proiectele care vor obţine punctaje mari vor fi declarate câştigatoare - ca o licitaţie.

Programele Operaţionale sunt programe prin care se pot finanţa proiecte de investiţii. Pentru beneficiarii privaţi există patru fonduri prin care se accesează PO-urile:
1. Fondul European pentru Dezvoltare Regională
         PO Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice(POS CCE)
         PO Regional (PO R)
2. Fondul Social European
         PO Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU)
3. Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală
4. Fondul European pentru Pescuit

Tipuri de proiecte finanţate dn fonduri europene

Domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale - ferme de animale, vegetale, unităţi de procesare şi depozitare a produselor agricole, panificaţie, turism rural, micro-producţie în mediul rural
În funcţie de tipul proiectului şi solicitant, se poate obţine o cotă de finanţare între 40-70% din totalul proiectului. Plafonul maxim de finanţare se situează între valoare de 200 000 euro şi 3 milioane de euro pentru proiect.

Ex.: investiţie în ferme de animale şi vegetale. Finanţarea nerambursabilă poate să fie de la 40% la 70%, în funcţie de condiţii. Sunt stimulate investiţi de tineri până în 40 ani - dacă un S.R.L. aplică pentru un astfel de program, iar persoană care deţine societatea are până în 40 de ani, procentul urcă de la 40 la 50%. Un alt stimulent de acest gen se aplică şi pentru zone cu handicap natural, sau considerate zone subdezvoltate.

Investiţii în zona industriei şi construcţiilor
Pentru companii de tip startup sau microîntreprinderi - se poate acorda de la 70% până chiar şi 100% finanţare nerambursabilă, în funcţie de localizarea proiectuli, limitat la 200 000 euro/investiţie. Pentru IMMuri - finanţarea nerambursabila în limită a 60-70% cu plafon de până la 250.000-1,5 mil euro; Companii mari - până la 10 mil. euro, plafon 5 mil euro, care reprezintă nu mai mult de 50% din valoarea totală a investiţiei.


Domeniul turismului. În acest domeniu, valoarea maximă a unui proiect despus, nu trebuie să depaseaca 400 000 euro , iar maximul finanţării nerambursabile este de 200 000 euro. Proiectele pentru acest domeniu pot varia de la pensiuni turistice, agrement rural, până la investiţii în dezvoltarea infrastructurii de turism, hoteluri, baze de agrement prin PO Regional.


Companiile private cât şi ONG-urile pot accesa programe pentru dezvoltarea resurselor umane (POS DRU) - până la 5 mil euro/ proiect. Obiectivele proiectelor pot fi pentru: instruirea angajaţilor, de specializare, (re)callificare a angajaţilor, şomeri, (re)integrare socială a persoanelor aflate în dificultate. Pentru sectorul IMM - implementare soluţii IT&C hardware şi software, cu un plafon maxim de finanţare de 300-500 000 euro/program.


Investiţii în domeniul producţiei de energie regenerabilă - Investiţii mari de 16-17 mil de euro. Acestea cuprind unităţi de congenerare pe bază de biomasă, celule fotovoltaice, turbine eoliene, valorificare deşeuri menajere sau masă lemnoasă, şi altele.


Zona cercetării şi dezvoltării - companiile private care au activitate în această zonă au posiblitatea de a aplica pe mai multe scheme de finanţare pentru activitatea de cercetare şi achiziţie echipamente.



Ca o concluzie şi recomandare personală:
  • Nu căutaţi să obţineţi fonduri nerambursabile cu orice preţ şi nu cereţi mai mult decât aveţi nevoie. 
  • Dimensionaţi proiectul în funcţie de capacitatea proprie de finanţare şi astfel evitaţi apariţia blocajelor în derularea proiectului. 
  • Căutaţi un consultant bun, pentru a vă ajuta să scrieţi un proiect corect. Un contract de consultanţă acoperă componenta de pregătire a proiectului: plan de afaceri, studiu de fezabilitate, previziuni financiare, cereri de finanţare si  implementarea - respectarea procedurile de achiziţie, raportare, derularea proiectului dupa anumite regului si intocmirea cererilor de rambursare. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Distribuie informatia

Twitter Facebook